Szimpla kert

A Szimpla abból a célból üzemel, hogy kiderüljön, lehet-e piaci alapon rétegkultúrát finanszírozni, kilátástalannak tűnő építkezéseket túlélni, kiegyensúlyozottan működő konyhát vinni, színvonalas élő koncerteket, filmvetítéseket, színházakat rendezni, meg ilyesmik.

A válasz egyelőre: IGEN. 

 

A Szimpla története 2001 októberében kezdődött a Kertész utcai kis kávézóval, városszerte ismert pedig 2002 májusában lett az első Szimpla Kert megnyitásával. Mindkettő keresetlen stílusával, a rétegkultúrák iránti nyitottságával és azzal, hogy nem a közvélekedésben élő vendéglátós arcok, hanem bölcsészféle fiatalok nyitották, iskolát teremtett: „Budapest urbánus kultúrájában új fejezetet nyitott az első, Kazinczy utcai Szimpla Kert." (Magyar Narancs, 2007. 02. 08.).

 

Posztmodern művelődési otthon vagyunk évi majdnem egymillió látogatóval, 200 élő koncerttel, heti hét zenei programmal, lezárt utcás eseményekkel, filmfesztiválokkal, kiállításokkal, ifjúsági munkával és szolgáltatásokkal, színházzal, őstermelői piaccal, bringás cirkusszal, jótékonykodó profillal, tehetségsegítéssel, 1400 négyzetméteren. Nyugdíjasoknak féláron.

 

Szimplaság

A kultúra, a kreativitás és az állandó változás hozza létre napról-napra a Szimpla életérzést, melyben bárki otthon lehet, megpihenhet vagy szórakozhat Budapesten és Berlinben egyaránt. Indulásunk óta legfőbb küldetésünknek tekintjük környezetünk aktív formálását, élhetőbbé, emberbarátabbá tételét, melyet Magyarország és a világ kulturális értékeinek felkutatásán, kreatív tehetségeinek, termékeinek bemutatásán és gondozásán, valamint az élet számos területén a fenntartható fejlődést elősegítő modellek bevezetésén és működtetésén keresztül teszünk.

Ezen tevékenységeink közül talán a legismertebb az ötödik éve működő Szimplakerti Háztáji Piac. A belváros egyik legnépszerűbb termelői piaca amellett, hogy minden héten egyre népszerűbbé teszi a fenntartható táplálkozást, lehetőséget teremt a városi és vidéki társadalom párbeszédére, civil szervezetek adománygyüjtésére és tevékenységük népszerűsítésére. A piacon működő Közös Lábosban fennállása óta már több mint 15 millió Ft adományt gyüjtöttek működésük fenntartására non-profit vállalkozások, alapítványok és egyesületek.

 

A felelős szemléletmód azonban nem állhatott meg a piacnál, a 2013-ban megnyitott Szimpla Háztáji boltocska is úttörő lett saját kategóriájában, ahol vállaltan, túlnyomóan háztáji alapanyagokból készült reggelik, ebédek és egyéb finom falatok készülnek. A Kazinczy utca 7. alatt található kis üzlet a kezdetektől otthont ad ingyenes kávé, bor és pálinka kurzusainknak, melyekkel többek közt a kulturált alkoholfogyasztást igyekszünk népszerűsíteni. 2015-től a Szimpla Kert konyhája is alapvetően háztáji alapanyagokat használ, száműztük a pálmazsírt és figyelembe vesszük az ételallergiával küszködők és az abszolut vegetáriánus étrend követők igényeit is.

A romkocsma a posztmodern művelődési ház. Nagy figyelem és szeretet övezi ezért zenei tevékenységeinket is, amiben már messze túlmentünk egy átlagos szórakozóhely színvonalán.
Hetente minimum három ingyenes koncertre látogathatsz el, a színpadon pedig elég gyakran találkozhatsz lehengerlő fiatal tehetségekkel, de befutott világklasszisokkal is. Figyelmünk elsősorban a fiatal tehetségek felkutatására és segítésére irányul, ebből a célból indítottuk el 2013-ban a Szimpla Lemming Programot is, mellyel évente 12-15 feltörekvő zenekarnak tudunk további koncert lehetőséget, stúdió és média támogatást, hazai fesztivál megjelenést és külföldi szereplést nyújtani.


De a Szimplában a zene sem áll meg az élő koncerteknél, büszkeségünk a Szimpla Studio, ahonnan számos felvétel indult már világhódító útra, valamint zenei csatornáink, ahol már ezernél is több zenei videóval, letölthető mp3-mal, mixekkel találkozhatsz. Bár a művészetek közül a zene jelenik meg legerősebben a Szimpla Kertben, emeleti termeinkben folyamatosan találkozhatsz kortárs képzőművészek kiállításaival, résztvevője lehetsz különböző művészeti workshopjainknak, láthatsz színházi előadásokat, tematikus filmvetítéseket, jöhetsz Super8 vetítőklubra, de még önismereti diszkóba is.

Civil élet a Szimpla Kertben
A romkocsma egy civil bázis. Azon kívül, hogy minden héten teret adunk civil szervezetek bemutatkozásának és adománygyüjtésének, aktív szereplői vagyunk magunk is a civil életnek. Ezen a területen két témára koncentrálunk. Az egyik ezek közül utcánk, környékünk, kerületünk aktív formálása, emberközpontúbbá tétele, a Kazinczy utca sétáló utcává alakítása, ésszerűbb városrendezési elvek érvényesítése környékünkön, zöld irányzatok népszerűsítése és a fenntarthatóság folyamatos növelése. A másik - közönségünk összetételéből is adódóan - az ifjúsági tevékenységek.

Több területen is elkötelezettek vagyunk a nem formális tanulási módszerek mellett, 2014 októbere óta pedig egyesületünk, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület Erasmus + projektek koordináló szervezete. Legfőbb célunk ezzel, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk az aktív társadalmi szerepvállalásra, önkéntes munkára alapuló projektekben való részvételére, ezzel társadalmilag hasznos tevékenységekbe való bevonódásra. Európai önkénteseink munkája nyomán egyre több fiatal fedezi fel az önkénteskedésben rejlő tanulási, kapcsolatteremtési lehetőségeket és értékeket. 2016-ban hivatalosan is házon belülre lépett a Budapest Katalógus, amivel a kortárs szociográfiai kutatásokat és dokumentációt igyekszünk támogatni.


Jelenleg is aktív civil törekvéseink és tevékenységeink:

Emberbarát, sétáló Kazinczy utca
Zebra a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között
Kazinczy Élő Könyvtár (Erasmus +)
Kazinczy Nyitott Színház (Erasmus +)
Kazinczy Connect Café (Erasmus +)

 

 

Program